A galériakészítés folyamata

A galériákat saját magam készítem elő kiszállítás előtt. A fa sokkal stabilabb, ha több darabból van összeragasztva, ezért a legtöbb esetben ragasztott mestergerendát alkalmazok. Fesztávtól függően a kereszt gerendák is lehetnek ragasztottak. Ezeket a gerendákat vagy én ragasztom meg, vagy eleve ragasztott gerenda alapanyagból dolgozom. Akármelyik verzió mellett döntök, itt is a precizitást tartom az elsődleges szempontnak, ezért évekre előre fel van töltve a raktáram ragasztott és nem ragasztott áruval annak érdekében, hogy ne friss, hanem garantáltan száraz anyagból dolgozhassak. A ragasztásra váró fenyőáru felhasználás előtt 2-3 évet tölt egy nyáron 50-60 C°-os padláson, hogy garantáltan elveszítse a felhasználásig a faanyag a nem kívánt nedvességtartalmát, ezzel minimálisra csökkentem a vetemedés és a repedezés esélyét.

1Tehát az első lépés az, hogy a galériájához szükséges alapanyagot már megvásároltam és beraktároztam évekkel a felhasználás előtt pont úgy, ahogy a régi asztalosok is csinálták és ahogy a mesterem is tanította 1988-ban.

2A ragasztott gerendáknak és a lépcső alkatrészeinek az előkészítési folyamata.

3Nagyon fontos, hogy ne csupán csavarozással legyen összeállítva egy galéria, hanem össze is kell csapozni a gerendákat és a lépcsőt egyaránt! Kizárólag így érhetünk el maximális stabilitást hosszú távon is.

4Jöhet a csinosítás. Élek lekerekítése, csiszolás.

5Bepakolás az autóba a kiszállítás előtti napon.

6A galéria összeállítása a helyszínen.